Engelbrektsloppet

längdskidorDet stora skidloppet i Sverige är utan tvekan Vasaloppet. Varje år brukar biljetterna till starten på söndagen ta slut på under minuten, och det verkar inte som att det någonsin kommer bli impopulärt att åka Vasaloppet. Det verkar snarare inte finnas någon bristningsgräns för det. Jag har provat på att åka det en gång, och i ärlighetens namn är det inte speciellt roligt. Det är långt och svårt och går sakta, eftersom att det dels är så mycket människor som åker och det gör i sin tur att det inte finns några spår kvar att prata om. Det tar ifrån mycket av känslan som jag vill ha med skidåkning, nämligen att kunna köra sitt eget race. Det går liksom inte på Vasaloppet.

Vasaloppet ingår i en svensk klassiker, vilket säkert är en anledning för en del att åka det. Men det finns faktiskt ett ytterligare skidlopp som också räknas in i klassikern. Det kan man åka istället för Vasaloppet om man vill, och fortfarande ha genomfört en klassiker. Det loppet heter Engelbrektsloppet och körs varje år i den lilla orten Norberg i Västmanland. Loppet körs, precis som Vasaloppet, i klassisk stil men här enbart över sex mil, istället för Vasaloppets nio.

Det som är intressant med Engelbrektsloppet är att många som åker gör det för att positionera sig bättre inför Vasaloppet. Engelbrektsloppet går i februari varje år, och det är ett lopp där man kan seeda upp sig till Vasaloppet, alltså få starta längre fram. Så många som åker Engelbrekt kommer också att åka Vasaloppet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *