Flytta en hel stad

Det är något speciellt som håller på att hända här uppe i norr. Något som jag tror att ingen annan större stad har varit med om, någonsin. Det är nämligen så att hela, eller stora delar av, staden Kiruna behöver flyttas en bit. Bara att skriva det själv får mig att tänka på orimligheten i det hela, men faktum är att det är en sanning som vi alla måste ställa in oss på. Det ska bli spännande att få vara med om något så omfattande stort, som nog aldrig kommer att hända igen. Vad är det då som gjort att vi är tvungna att flytta på staden? Jo, det är LKAB:s gruvdrift som är orsaken till det hela och deras framtidsplaner.

Anledningen till stadsflytten beror helt enkelt på att LKAB har grävt djupt, så pass djupt att det kommer att påverka stadens bebyggelse mer och mer för varje år som går, och ju djupare som gruvbolaget gräver desto mer påverkas husen. Kiruna är helt och hållet beroende av att gruvnäringen finns här på orten, vilket gjort att beslutet har fattats om att flytta staden, istället för att LKAB ska flytta på sig. Det är glädjande att LKAB och Kiruna Kommun väljer att satsa på det här sättet, och samtidigt finns det stora möjligheter för att staden kommer att bli mer modern än någonsin, eftersom att det behövs byggas upp massa nytt på en och samma gång. Det finns alltså stora möjligheter att Kiruna kan bli Sverige mest moderna stad.

Det har redan börjat rivas en del områden, och i takt med att gruvan och staden utvecklas kommer mer och mer hända. Det kommer som sagt att bli väldigt intressant att följa det som händer här i staden, för det är något alldeles unikt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *