Klättra på isvägg

Jag tycker mycket om att vara ute i naturen, det tror jag inte att någon vid det här laget har missat. När jag väl är där ute så är det också väldigt roligt att sysselsätta sig med olika saker, allt från att bada till att klättra. Jag tycker mycket om att klättra helt vanligt, upp för en vägg med mina händer och fötter eller på en vägg inomhus. Men det som jag verkligen har fastnat för, som vi har stora möjligheter att göra här uppe i norr, är isklättring. Det betyder helt enkelt att man klättar upp för en vägg täckt av is, och det är verkligen en spännande utmaning om man har provat på vanlig klättring tidigare.

Grejen med isklättring är att det är mycket enklare än vad vanlig klättring är, vilket i sin tur gör det roligare och mer njutningsfullt enligt mig. Det är dessutom tämligen enkelt, eftersom att du har betydligt mer hjälpmedel att ta dig upp för en vägg än du har när det gäll vanlig klättring. Här använder du dig av spikar på skorna, som ger dig ett väldigt bra stöd och får dig att stå stabilt på väggen. För att ta dig uppåt använder du dig av hackor som på ett bra och hjälpsamt sätt gör att du får bra kontroll på din klättring. Det kan tyckas vara svårt och kanske till och med farligt, men det är det verkligen inte.

Har ni inte provat så får ni den här videon som inspiration. Här visar en instruktör tydligt hur enkelt och rytmiskt det är att ta sig upp för en brant isvägg. Givetvis ska man tänka på säkerheten hela tiden. Isklättring är inte lika jobbigt som vanlig klättring, vilket kanske gör att fler får upp ögonen hur roligt det faktiskt är att ta sig ända upp till toppen av en vägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *