Mitt nya favoritredskap i köket!

stavmixern

Min stavmixer!

För ett tag sedan fick jag en stavmixer i present, och när jag nu har haft den i min ägo ett tag så börjar jag fundera på hur jag klarade mig utan den. Visst är det lustigt när det blir så, att man får något som man inte ens visste att man saknade, men när man väl får det så kan man inte vara utan det. Jag har bara inte insett hur mycket enklare allt blir med en stavmixer. Jag har en vanlig mixer som visserligen också är användbar, men ibland kan det kännas lite krångligt och tidskrävande att använda den då man först måste hälla upp det man ska mixa i mixerkannan och sedan måste man rengöra hela mixern och det betyder plocka isär knivar och allt… Så det är inget man gör om man bara ska mixa lite snabbt.

En stavmixer däremot kan man använda till exempel direkt i kastrullen om man har gjort en soppa som ska mixas. Och den är mycket lättare att rengöra efteråt. Visst, man får vara lite försiktig så att det inte skvätter över hela köket – det har hänt, men man lär sig hur man ska göra. Det finns liksom så många möjligheter med en stavmixer, och den tar liten plats. Här är lite inspiration för hur man kan använda den:

Jag använder min stavmixer så mycket nu att jag inte ens lägger undan den i skåpet. Jag vill ha den nära till hands liksom, så att det inte blir det där att man drar sig för att göra något för att det känns krångligt. Enkla lösningar är min melodi, och jag kan helt klart säga att stavmixern har blivit mitt nya favoritredskap i köket.

Tack vare stavmixern har jag faktiskt också provat mig på en del nya recept, bara för att få använda den. Som till exempel chipotlesalsa som jag provade häromdagen. Helt olikt mig egentligen men jag fick något slags infall och jag är glad att jag testade för det var riktigt gott faktiskt! Här kommer receptet om någon av er bloggläsare vill göra salsan.

– 5 dl vatten att koka
– 2 chipotle (torkad chilifrukt)
– 6 vitlöksklyftor
– 250 g körsbärstomater (eller tomatillos)
– Färskpressad limejuice
– 1/2 dl vatten
– 3 krm salt

1. Sätt ugnen på 250°C, grill.
2. Koka upp vatten i en kastrull, ta från värmen och lägg i de torkade chilifrukterna.
3. Skala vitlöken. Lägg vitlöksklyftor och tomater var för sig på en plåt med bakplåtspapper.
4. Rosta i ugnen tills vitlöken mjuknat och blivit brun (ca 8 minuter) och tomaterna är helt mjuka och fläckvis brända (20–30 minuter). Ta ut dem allt eftersom de är klara. Låt svalna.
5. Dela, kärna ur och ta bort skaften på chilifrukterna. Skär i mindre bitar.
6. Mixa alltsammans med vatten och salt till en slät salsa med stavmixer eller i matberedare. Späd ev med mer vatten om det behövs. Smaka av med limejuice.

Tipsa mig gärna om andra goda recept eller rätter där man kan använda en stavmixer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *